Go to content
Canley Brook structures, artist's impression
Canley Brook structures, artist's impression

Canley Brook

The changes have been developed by our main works contractor, Balfour Beatty Vinci (BBV) with their design partners, meaning that the railway will travel in a slightly shallower and longer cutting in this area. This means that a viaduct can be built over Canley Brook, so it will now only need an 80m diversion, rather than the 700 metres in the original design. 

Canley Brook structures, artist's impression
Canley Brook structures, artist's impressio

There will be significantly reduced environmental impacts, including around 600,000 cubic metres less material needing to be excavated and 28,000 cubic metres less concrete needed as a result of removing the retaining wall for the Canley Brook realignment. Less excavation and building work will also cut the amount of construction traffic on local roads, removing over 2,500 lorry movements, reducing noise and disruption for the local community. 

Artist impression of Canley Brook structures

Replacement of two kilometres of retaining walls with cutting slopes will also reduce the ‘barrier effect’ of the scheme for species and provide additional opportunities for new habitats and grassland for newts and reptiles. There are also plans for improved integrated landscape design. More vegetation will be preserved, and the overall amount of land required will be reduced, meaning more can be returned to agricultural use after construction. 

Canley Brook structures, artist's impression
Canley Brook structures, artist's impression

There are also plans to create a high-quality wetland habitat either side of the realigned section of Canley Brook, as well as additional woodland, hedgerow and species-rich grassland habitat on both sides of Crackley Road Cutting. This will benefit a range of protected and local species and contribute to our objective of achieving no net loss of biodiversity. Additional landscape bunds (raised earthwork structures) and noise barriers will be incorporated along the route for increased visual screening, better integration and to mitigate noise impacts.